cv Henriette Schenk

cv Henriette Schenk

Geboren: Nieuwer-Amstel
Adres: Beethovenstraat 146 III
1077 JT Amsterdam
T:  020 3417927
M: 0620762112
E:  henrietteschenk@gmail.com

De mezzosopraan Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, o.a. bij Charles van Tassel. Daarna zette ze haar studie voort bij Margreet Honig.

Ze werkte mee aan verschillende operaproducties, zoals 'De Tsaar laat zich fotograferen' van Kurt Weill met de Lyrische Komedie en 'Die Zauberflote' van Mozart, uitgevoerd door de Stichting Kamer Opera Nederland.

Vanaf 1990 begon ze zich meer op de lichte klassieke muziek te richten. Zij maakte programma’s met werk van onder andere George Gershwin en Leonard Bernstein. Tussen 1993 en 1997 trad ze veel op met de kinderboekenschrijver Karel Eykman, met wie ze muziektheater voorstellingen voor kinderen maakte, met muziek van onder andere Harry Bannink, Henny Vrienten en Berend van den Berg. In nauwe samenwerking met Paul Prenen produceerde Henriette een muziektheater programma en een CD met liederen van Kurt Weill. Hierop volgden vergelijkbare programma’s over Hanns Eisler en Benjamin Britten. In 2005 maakte ze met Paul Prenen en Kees Arntzen een programma en een CD over de dichter Kurt Tucholsky, met muziek van Hanns Eisler, Kees Arntzen en Paul Prenen. Dit programma werd ook uitgevoerd in Wenen en in Berlijn.

Tussen 2007 en 2012 woonde Henriette in Moskou. Ze trad daar veel op. Aanvankelijk met barok programma’s, samen met de claveciniste Daria Guschcha. Haar grote doorbraak in Rusland kwam toen ze in de clubs daar onder andere liederen van Weill, Gershwin, chansons, jiddische liederen en Russische liederen ging zingen.

Weer terug in Nederland voegde Henriette Russische liederen toe aan haar repertoire. In februari 2013 ging haar programma 'Madame, de bladeren vallen al!' in première in het Betty Asfalt Complex: Franse, Nederlandse en Russische liedjes uit de jaren twintig van de vorige eeuw, begeleid door de pianist Paul Prenen en de accordeoniste Ellen Boers. Tevens zong zij enkele keren in kleine zalen met de Russische mezzo-sopraan Inessa Kouteinikova, en pianiste Irina Antonova, een programma met vooral klassiek Russisch repertoire.

< Terug