cv Inessa Kouteinikova

cv Inessa Kouteinikova

Geboren: Moskou, Rusland
Adres: Korsjespoortsteeg 5-B
1015AP Amsterdam
M:  06 42 30 2990
M Rusland 7 916 227 23 60
E:  inessa@xs4all.nl
www.inessakouteinikova.com

De mezzosopraan Inessa Kouteinikova is geboren in Moskou, Rusland, en woont thans in Amsterdam. Inessa heeft diverse muzikale opleidingen gevolgd. In Rusland studeerde ze aan het Conservatorium van Moskou van 1975-1981 fortepiano en volgde ze een opleiding als mezzosopraan. In De Verenigde Staten bekwaamde zij zich verder in de scholing van haar stem aan de Cornell University. In Australië studeerde ze aan The Australian Institute of Music in Canberra en het NSW Conservatorium of Music in Sydney.

Haar carrière als uitvoerend musicus begint zij als lid van het Collegy Choral (verbonden aan New York’s Carnegie Hall). Daarmee trad zij onder meer op in de 92 Street Hall, het World Trade Centre en de Metropolitan Opera. Daarna verzorgde zij soloconcerten in de Verenigde Staten, Australië, Polen, Rusland, Armenië, Engeland en Nederland.

Naast haar muziekstudies heeft Inessa kunst- en architectuurgeschiedenis gestudeerd in Rusland, de Verenigde Staten, Engeland en in Nederland. Op dit onderwerp is zij in 2004 in Nederland gepromoveerd aan de TU Delft. Zij is internationaal – naast haar muzikale activiteiten – ook werkzaam als curator en onderzoeker.
Inessa heeft diverse publicaties op haar naam staan. Ze verzorgt regelmatig lezingen en colleges over haar vakgebied.
Muziek en architectuur vormen samen de rode draad in het leven van Inessa.

Vanuit haar achtergrond als kenner van de kunstgeschiedenis legt zij zich toe op het samenbrengen van muziek en beeldende kunst. In de laatste jaren heeft zij zich gespecialiseerd in het samenstellen en uitvoeren van liedprogramma’s die zijn toegesneden op specifieke onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Zij gaf concerten in de context van tentoonstellingen in bekende musea in binnen- en buitenland.
De laatste twee jaar heeft zij onder andere opgetreden met liederen van Sjostakovitsj en Barber in De Duif te Amsterdam. Ter gelegenheid van de Oskar Kokoschka tentoonstelling in het Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam verzorgde Inessa op 6 oktober 2013 het programma The Vienna School and the musical circle of Kokoschka (Alexander von Zemlinsky, Alban Berg, Arnold Schoenberg, Alma Schindler-Mahler, Ernst Korngold).

< Terug