biografie

Biografie

De mezzosopraan Henriette Schenk studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, o.a. bij Charles van Tassel. Daarna zette ze haar studie voort bij Margreet Honig. 
Ze werkte mee aan verschillende operaproducties, zoals 'De Tsaar laat zich fotograferen' van Kurt Weill met de Lyrische Komedie en 'Die Zauberflote' van Mozart, uitgevoerd door de Stichting Kamer Opera Nederland. Vanaf 1990 begon ze zich meer op de lichte klassieke muziek te richten en maakte programma’s met werk van o.a. George Gershwin en Leonard Bernstein. Tussen 1993 en 1997 trad ze veel op met de kinderboekenschrijver Karel Eykman, met wie ze muziektheatervoorstellingen voor kinderen maakte, met muziek van o.a. Harry Bannink, Henny Vrienten en Berend van den Berg.

De millenniumwisseling greep zij aan om Kurt Weill (1900-1950) te herdenken: in nauwe samenwerking met Paul Prenen produceerde zij een muziektheaterprogramma en een cd met liederen van Weill.
Hierop volgden vergelijkbare programma’s over Hanns Eisler en Benjamin Britten.
In 2005 maakte ze met Paul Prenen en Kees Arntzen een programma en cd over de dichter Kurt Tucholsky, met muziek van Hanns Eisler, Kees Arntzen en Paul Prenen. Dit programma werd ook uitgevoerd in Wenen en Berlijn.

Tussen 2007 en 2012 woonde ze in Moskou en kreeg daar de gelegenheid veel op te treden. Eerst zong ze er barokprogramma’s met de claveciniste Daria Guschcha. Maar haar grote doorbraak in Rusland kwam toen ze in de clubs daar o.a. liederen van Weill en Gerschwin, chansons, jiddische liederen en Russische liederen ging zingen.

Weer terug in Nederland begon ze hier Russische liederen te zingen. In februari 2013 ging haar programma 'Madame, de bladeren vallen al!' in première in het Betty Asfalt Complex: Franse, Nederlandse en Russische liedjes uit de jaren twintig, begeleid door de pianist Paul Prenen en de accordeoniste Ellen Boers. Tevens zong zij enkele keren in kleine zalen met de Russische mezzo- sopraan Inessa Kouteinikova en pianiste Irina Antonova, een programma met vooral klassiek Russisch repertoire.Tussen 2014 en 2015 zong ze regelmatig in Boekhandels als muzikaal intermezzo bij lezingen van schrijver  Michel Krielaars over diens boek "Het Brilletje van Tsjechov", reizen door Rusland. Februari 2016 ging het programma "Waar is de sneeuw van weleer?" met Les Petitfours in premiere, een programma met Franse en Russische chansons uit de jaren 60. Vanaf april 2017 kwam er een vervolg op "Het Brilletje van Tsjechov", met "Alles voor het Moederland", Michel Krielaars vertelt over zijn boek, afgewisseld met Russische en Jiddische liederen uit de Sovjet tijd.  In 2019 traden Michel Krielaars en Henriette Schenk enkele keren op met de pianiste Irina Antonova met het programma:  Een onbekende vriend. Michel vertelt over de grote Russische Schrijvers en tussendoor wordt er Russische muziek gespeeld en gezongen van o.a  Tjaikovski, Okudzjava en Moessorgski.